Modelare corporală

Lipoaspirația este cea mai răspândită intervenție de chirurgie plastică în țările occidentale (SUA, Canada). Această metodă face posibilă îndepărtarea depozitelor adipoase nedorite din anumite zone, astfel conturarea corpului la dimensiunile și formele dorite de pacienți. Este de menționat, ca lipoaspirația nu se poate folosi pe întregul corp, în locul metodelor de slăbire.

La bază stă faptul, că după copilărie numărul celulelor de grăsime nu mai crește, dar volumul lor se poate modifica. Prin lipoaspirație în zona dată se elimină marea parte a acestor celule de grăsime, astfel le reducem numărul. Celulele de grăsime rămase nu se mai înmulțesc, nu mai asimilează alte molecule noi de grăsime. În cazul introducerii în organism a unui volumul mare de calorii sau de grăsimi, celulele rămase pot crește, astfel se poate ajunge din nou la o stare de obezitate.

Intervenția este potrivită modelării conturului abdomenului, a șoldului, a șalelor, a fundului, ale unor zone a coapsei. În zilele de azi este intervenție de rutină și lipoaspirația genunchilor, gambelor, gleznelor, a zonei mandibulare. Nu este recomandat eliminarea a mai mult de 3 litrii de grăsime cu o intervenție, pentru că poate provoca complicații grave.

Lipoaspirația implică introducerea, prin incizii de 0,5 cm, unei canule speciale de metal, care se conectează la vacuum. Mai demult se foloseau metode mecanice sau dirijate de ecograf. Noi folosim tehnica de ultima generație cu vibrații, după care sunt mai mici durerile, apar mai puține hemoragii, se poate realiza o suprafață mai netedă, se poate ajunge și la zone mai ascunse.

După operație se va purta o vestă specială, elastică pe un timp îndelungat.

Lipoaspirația se poate face cu anestezie locală, dar de obicei se efectuează sub anestezie generală. În acest caz necesită o spitalizare de o noapte. Firele se pot scoate după o săptămână. În primele săptămâni pot apărea umflături și vânătăi în zona respectivă, care dispar cu timpul. Rezultatul se poate aprecia după 1-2 luni, cea finală peste o jumătate de an.