Plastie mamară

Este cea mai răspândită intervenție dintre cele de chirurgie plastică.

Aceste intervenții chirurgicale se efectuează sub anestezie, și în funcție de felul acestora ele pot ține între 1-2,5 ore. Este necesar o monitorizare postoperatorie de o zi, în spital. Apoi peste 10-14 zile se pot scoate firele de sutură. Este necesară purtarea unui sutien special pe o durată de 4 săptămâni, timp în care este recomandată și evitarea efortului fizic.

Augmentarea mamarătopArrow

Mărirea sânilor este posibilă prin introducerea unui implant mamar, care mai are și un rezultat de obținere a unei forme mai estetice.

Pereții implantelor folosite în zilele noastre sunt din silicon. Suprafața lor poate fi netedă sau texturată (înăsprită). Implantele pot fi umplute cu ser fiziologic sau cu gel siliconic. Dintre cele din urmă, cele mai bune și cele mai sigure sunt cele umplute cu gel coeziv. Din punct de vedere al formei ele pot fi rotunde sau de formă anatomică (picătură), și ambele tipuri au și variante cu profile joase și înalte. La o consultație detaliată prin alegerea corectă a protezei putem realiza mărimea și forma dorită de pacient.

Plasarea implantului se poate realiza în 3 feluri: subglandular, subpectoral (submuscular), precum și parțial subpectoral. Decizia se ia în fiecare caz separat, fiind influențat de forma sânilor înainte de operație, de mărimea și forma glandei mamare și de volumul grăsimi subcutanate (de sub piele).

Introducerea implantului se poate realiza în mai multe părți, dintre care după o analiză și informare corespunzătoare pacientul poate alege din următoarele.

  • Incizie efectuată în șanțul inframamar
  • Incizie efectuată în axilă
  • Incizie efectuată în jurul areolei mamare (periareolar)
  • Incizie efectuată în areola mamară

Inciziile sunt de lungimea de 3-5 cm, și în cazul cicatricilor corespunzătoare, frumoase, inciziile nu se prea observă, dar desigur evoluția cicatrizării depinde de la caz la caz.

Este important de remarcat că introducerea implantului mamar nu influențează în nici un fel lactația în viitor!

Alte informații referitoare la utilizarea în siguranță a implantelor conține și Declarația de consens referitoare la implanturile mamare al Comitetului European pentru Dispozitivele Medicale și Asigurarea Calităţii în Chirurgia Plastică din iunie 1998. (EQUAM = European Commettee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery)

  1. Actualmente siliconul este un material de bază în viața de zi și utilizată pe sferă largă. Acum încă nu avem o alternativă mai bună. În toate domeniile medicinii și a chirurgiei, instrumentele și implantele realizate din silicon sunt necesare nu numai confortului, ci deseori și la supraviețuire.
  2. Studii performante atestă în continuare faptul, că implantele umplute cu gel siliconic nu cauzează nici cancer mamar, și nici alte boli maligne.
  3. Avem la dispoziție date experimentale științifice, clinice, imunologice, epidemiologice, care dovedesc, că implantele umplute cu gel siliconic nu cauzează nici un fel de boală autoimună sau a ţesutului.
  4. Nu sunt dovezi ştiinţifice că ar exista un fenomen de alergie la silicon, intoxicaţie cu silicon sau „boală nouă de silicon”. Faţă de orice implant apare o reacţie normală la corp străin, dar acesta nu este o boală autoimună.
  5. Implantele din silicon nu influenţează negativ nici sarcina, nici alăptarea, nici sănătatea copilului alăptat.
  6. Pacienţii cu implant din silicon necesită controale periodice şi (dacă e necesar) şi verificarea corespunzătoare a mamelelor.
  7. Testele de laborator de identificare a siliconului nu au valori clinice. Până acum nu au fost identificate anti-corpuri specifice, faţă de silicon.
  8. Potrivit EQUAM sunt necesare reglementări funcționale, armonizate, speciale ale UE privind implantele mamare. EQUAM urgentează înțelegerea statelor europene în acest domeniu.
  9. EQUAM promovează în mod continuu cercetările clinice și de bază, pentru dezvoltarea implantelor mamare și a noilor tehnologii.
  10. Comunicatele de presă obiective au rolul de a liniști pacienții. EQUAM va asigura mass-mediei ultimele noutăți și date.

Regensburg, 4 iulie 1998.

Ridicarea sânilor (mastopexia)topArrow

Sânii femeilor poate deveni coborâte, căzute, atârnate după pierderi masive în greutate, după naștere și alăptare sau din cauza caracteristicilor fizice. Elasticitatea pielii, a țesutului conjunctiv scade cu înaintarea în timp, precum și glanda mamară se atrofiază. Sânii căzuți se pot corecta prin mastopexie. În urma consultării se alege cea mai potrivită metodă.

În cazul sânilor mai puțin ptozați (măsura de lăsare a sânilor) incizia se face doar în jurul areolei, de aici se elimină pielea în exces. (mastopexia periareolară).
Pentru cazuri de ptoză medie cicatricea este în jurul areolei, continuată cu una verticală în zona medie până la șanțul inframamar, astfel putând fi eliminat corect pielea în exces. (mastopexie cu cicatrice verticală – lollipop).
Pentru cazurile severe de ptoză mamară se utilizează metoda „T”-lui întors. Cicatrice vor fi în jurul areolei, pe verticală până la șanțul inframamar și chiar și în acest șanț se va continua pe transversală.

Forma nouă a sânilor după intervenție este durabilă, dar după îngrășări-slăbiri repetate, după naștere și alăptare, sau din cauza slăbiciuni țesutului s-ar putea că va fi nevoie de o nouă intervenție.

Reducția mamară topArrow

Cauzele apariției sânilor foarte mari și ptozați pot fi efecte tulburărilor hormonale, factori ereditari și obezitatea. Sânii foarte mari pot cauza probleme grave pacienților: probleme al coloanei vertebrale, dureri ale umerilor și a spatelui, probleme de igienă.

În aceste cazuri este recomandat mamoplastia de reducție, adică intervenția chirurgicală de micșorare a sânilor.

Intervenția chirurgicală în cazul reducției mamare este foarte asemănătoare cu cea a mastopexiei, dar aici se mai excizează o parte a țesutului glandular și a grăsimii. De obicei se folosește metoda „T”-lui întors. Incizia se va efectua în jurul areolei, pe verticală până la șanțul inframamar și în acest șanț pe transversală. Forma rezultată după reducția mamară va fi durabilă.

GinecomastiatopArrow

Defectele genetice sau hormonale, efectele unor medicamente, obezitatea, toate pot duce la creșterea volumului sânilor bărbătești.

Dacă crește și volumul țesutului glandular, devine sensibil, palpabil putem vorbi de ginecomastie, care se poate confirma prin analize radiologice. În acest caz prin intervenția chirurgicală se va elimina și glanda mamară în exces.

Dacă creșterea sânilor bărbătești a fost cauzată de obezitate, prin lipoaspirație se poate corecta cu rezultate foarte bune.

Pot apărea combinații a celor două tipuri, iar în acest caz și intervenția se efectuează în două părți.

Operația se realizează sub anestezie, apoi este indicată purtarea unei veste elastice timp de câteva săptămâni.