Abdominoplastie

Corecţia pielii lăsate după naştere, obezităţii semnificative, a şorţului şi a muşchilor abdominale întinse, se realizează prin intervenţie chirurgicală estetică.

Defectele pielii sunt cauzate de obicei de îngrășări-slăbiri repetate, de obezitate – șorț -, sau scăderea elasticității mușchiului abdominal – depărtarea lor pe linia mediană – după naștere.

Scopul abdominoplastiei este restabilirea acestora nu numai estetic, ci și static.

Intervenția implică realizarea unei incizii orizontale de la o spină iliacă la cealaltă, ascunsă în șanțul deasupra muntelui lui Venus. După o incizie în jurul buricului se decolează pielea şi ţesutul celular subcutanat, până aproape de rebordurile costale. Se îndepărtează tot tegumentul subombilical. Dacă este cazul, se întăreşte peretele mosculo-aponevrotic suturându-se muşchii pe linia mediană. Buricul este apoi fixat în noua sa poziţie, apoi incizia se coase. După intervenţie se va purta un bandaj elastic special – burtieră -, pentru a evita sângerările şi pentru lipirea corectă a cicatricilor.

Intervenţia se efectuează sub anestezie. După câteva zile de spitalizare, se va scoate drenurile de silicon şi pacientul poate părăsi spitalul. De obicei firele se scoate după 2 săptămâni. Bandajul elastic trebuie purtată aproximativ 4 săptămâni, timp în care trebuie evitate eforturile fizice.